Cikkemet legjobb, ha úgy kezdem, hogy a pontos igényfelmérés legfontosabb megalapozása nem a kerttervezés, mivel ez csak a pontos felmérés végeredménye. Előfordul, hogy első mondatai után azt kéri tőlem az ügyfél, hogy készítsek neki egy kerttervet és küldjem át, majd ő megnézi, hogy azon mit szeretne módosítani. Módosítunk, módosítunk és a végén annyira lemegy a kedve az egésztől, hogy sosem rendeli meg a munkát. Ez a helytelen hozzáállás eredménye és nem az, hogy az ügyfelek ilyenek.

A kertépítés pontos megalapozása az igényfelméréssel történik, ami akkor kezdett el a tökéleteshez közelíteni nálam, amikor készítettem egy hosszú listát kérdések formájában arról, hogy mit is szeretne az ügyfél. A tapasztalatom az volt ugyanis, hogy mindenki közül a legkevésbé az ügyfél tudja a kertépítés esetében, hogy mit akar! Ez nem tévesztendő össze azzal, hogy fél órán keresztül csak arról beszél, hogy mit hogyan és hova szeretne. Szóval, minden kedély lecsendesedett és pontos válaszok formájában minden a helyére került akkor, amikor ezt a kertépítés igényfelmérése listát bevezettem. Sőt, annak ellenére, hogy ez a lista nem rövid és további kérdéseket szül a témában, mégis azt vettem észre, hogy sokkal hamarabb végzek és azt, hogy amikor eljövök, akkor az ügyfél máris elégedett.

Amikor minden adatot, amire szükségem volt megkaptam a kertépítéshez, akkor jöhetett a kerttervezés. És lám, elmaradtak a módosítások és csont nélkül kezdtek átmenni az ügyfeleken a kerttervek, mindenki nagy örömére és megelégedettségére. De volt még ezzel egy igen támogató tapasztalatom is. A munkák rendezettebben végződtek el, szebbek lettek és általában jól hozzáilleszkedtek a dolgok ahhoz, hogy az elején bevezettem ezt a logikai lépést. Mondhatnám azt is, hogy ez volt a kertépítés tökéletesítéséhez hiányzó láncszem! Tehát, én javaslom minden kertépítőnek, hogy vezesse ezt be, ha ugyan még nem tette volna ezt meg, akár engem is megelőzve!