Ha honlapunk már teljesen elkészült és a főoldal mellett, már minden aloldalon van elégséges egyedi szöveges környezet, és már túl vagyunk minden oldal egyedi title, keywords, description beállításán, összefoglalva a meta tagok beállításán, akkor beküldhetjük oldalunkat a google kereső motor adatbázisába.

Számos olyan trükkös keresőoptimalizálás beállítás létezik, amellyel segíthetünk oldalunk gyorsabb bejárását és indexelését a google robotjainak számára. Ehhez például beregisztrálhatunk email címünkkel a webmester eszközökbe, majd honlapunkat hozzáadhatjuk. Majd lesz arra is lehetőségünk, hogy készítsünk egy úgy nevezett oldal térkép filet, mely egy xml formátumú dokumentum lesz.

Ennek segítségével mi magunk kézzel vagy akár bármilyen online oldal segítségével feltérképezzük weboldalunk aloldalainak listáját és ezt az elkészült dokumentumot feltöltjük az újonnan létrehozott fiókunkba.
Így a google sokkal gyorsabba elérhetővé teszi weboldalunk teljes tartalmát a keresési találatok között, vagyis az indexben.